Te trezești târziu dimineața? Riscul morții premature este crescut
Sănătate / 03.07.2018

Oamenii care se culcă târziu și se chinuie să se trezească dimineața sunt mai susceptibili la o moarte prematură decât persoanele care se trezesc dimineața devreme.

Mai exact, "păsările de noapte" au un risc cu 10% mai mare de a suferi de un deces precoce decât persoanele matinale, după cum a constatat un studiu de aproximativ 433.000 de oameni. 

Pe lângă riscul morții premature, persoanele care se trezesc mai târziu sunt supuse și unui risc de a dezvolta diferite boli mentale și fizice. 

De ce este riscul morții premature crescut în rândul persoanelor care se trezesc târziu dimineața?


Autorii lucrării au spus că ar trebui să existe mai multe acțiuni pentru a face păsările de noapte să conștientizeze problemele pe care le pot avea. Oamenii de știință au întrebat participanții cu vârstele cuprinse între 38 și 73 de ani dacă sunt persoane matinale, persoane matinale într-o anumită măsură, persoane de seară într-o anumită măsură sau persoane de seară. Studiul publicat în revista Chronobiology International a analizat apoi decesele în rândul participanților la șase ani după.

După ajustarea factorilor precum vârsta, etnia, fumatul, indicele de masă corporală și statutul socio-econimic, cercetătorii au descoperit că riscul morții precoce este cel mai scăzut în rândul persoanelor matinale, riscul crescând pe măsură ce participanții se trezeau mai târziu.

Comparând persoanele active seara cu persoanele matinale, păsările de noapte prezintă un risc cu 90% mai mare de a dezvolta tulburări psihice și un risc cu 30% mai mare de a dezvolta diabet, precum și alte tulburări gastro-intestinale și neurologice.

Deși autorii studiului nu au analizat modul în care au fost cauzate problemele de sănătate, aceștia au afirmat că este probabil ca persoanele care se trezesc târziu să fie afectate de adaptarea obiceiurilor la un program matinal. 

Păsările de noapte ar trebui să încerce să limiteze sau să elimine timpul petrecut în fața ecranelor noaptea după cum spun experții. Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine, a spus că ar putea fi vorba despre stres psihologic, mâncat la momentul nepotrivit pentru corpul tău, lipsa exercițiilor, lipsa somnului, consumul de alcool sau droguri. Există o întreagă varietate de comportamente nesănătoase corelate cu statul treaz noaptea de unul singur.

Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la Universitatea din Surrey, și un alt autor al lucrării au declarat că problemele cu care se confruntă oamenii care se trezesc târziu reprezintă o problemă de sănătate publică ce nu mai poate fi ignorată.

Este nevoie de mai multe cercetări despre modul în care specialiștii pot ajuta persoanele care au probleme cu trezitul de dimineață să facă față eforturilor de a sincroniza ceasul corpului cu răsăritul soarelui.

Dar păsările de noapte nu sunt într-un pericol atât de mare. Oamenii de știință spun că aproximativ 40-70% din ritmul circadian al unei persoane este genetic, restul fiind influențat de mediu și de vârstă. Asupra unei părți ai control cu alte cuvinte. 

Printre sfaturile de la experții în somn pentru a te trezi mai devreme sunt și:


1. Asigură-te că ești expus la lumină dimineața devreme, dar nu și pe timp de noapte!

2. Încearcă să păstrezi o oră de culcare obișnuită și evită orele târzii de culcare!

3. Adoptă comportamente sănătoase în ceea ce privește stilul de viață și dă-ți seama că momentul în care dormi contează!

4. Fă lucrurile mai devreme și încearcă să nu mai fii atât de activ seara!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro