Cum pregatesti pastele "ca italienii"
Sfaturi / 17.07.2008

Mod de preparare

Daca ai luat pana acum contact cu bucataria italiana autentica, probabil ca pastele se numara printre preferintele tale culinare. Noi intelegem de ce: sunt usoare, gustoase si iti permit o sumedenie de combinatii, cu diferite arome si condimente. 

Bucataria italiana este una dintre cele mai apreciate la nivel international, castigandu-si multi adepti de-a lungul timpului. Italienii sunt adevarati maestri ai gatitului, iar celebrele pizza sau lasagna stau drept marturie a acestui lucru.

Cu toate acestea, responsabili pentru aparitia unor rude mai indepartate ale pastelor - taiteii - sunt bucatarii chinezi, care pregateau feluri de mancare pe baza de taitei inca de acum 4.000 de ani.

Italienii au fost insa cei care au adus acest preparat pe baza de faina la rangul de arta, deoarece, in prezent, exista pana la 350 de forme diferite de paste: de la paste tip spaghetti sau macaroane, pana la foi de lasagna, fusilli, ravioli sau gnocchi. Acestea au fost combinate, in retete inedite, cu aproape orice: legume, carne de pui sau de vita, branza, lapte, diferite sosuri sau condimente.

Principala modalitate (si cea de baza) a pregatirii pastelor este fierberea. Cantitatea de apa de care ai nevoie pentru fierbere difera intotdeauna in functie de cantitatea de paste pe care doresti sa o prepari. Exista si aici cateva "artificii", de care poti tine cont pentru a da savoare pastelor si a le conferi acea aroma "a la Italia".

  • In primul rand, nu pune niciodata pastele la fiert in apa rece - se vor lipi sau vor absorbi prea multa apa, devenind prea moi.
  • Adauga sare in apa pentru fiert pastele doar atunci cand aceasta este aproape de punctul de fierbere - nu mai devreme, pentru ca poate afecta negativ gustul pastelor, si nici o data cu pastele, deoarece nu va avea suficient timp sa se dizolve.
  • Pune pastele in apa, numai atunci cand aceasta se afla in plin proces de fierbere, amestecand imediat pentru a impiedica lipirea lor si pastrand focul la o temperatura suficienta pentru a mentine apa la aceeasi intensitate a fierberii.
  • Este necesar sa amesteci din cand in cand pastele, atunci cand sunt pe foc, pentru a impiedica lipirea acestora (inclusiv la fundul oalei, unde tind sa se lipeasca mai des).
  • Pentru o aroma deosebita, poti sa adaugi in apa in care fierb pastele un cubulet de unt.
  • Verifica timpul de preparare, specificat pe ambalaj, care, de regula, incepe din momentul in care ai adaugat pastele in apa fiarta si pana cand sunt gata. Dupa ce s-au fiert, strecoara-le imediat, altfel ele vor continua sa absoarba apa, umflandu-se.
  • Pastele trebuie gatite "al dente", dupa cum spun italienii, insemnand sa fie fragede, insa nu foarte moi, pentru a le putea "musca".

Dupa fierbere, este momentul sa iti folosesti imaginatia, implicandu-ti gusturile culinare si cunostintele gastronomice, pentru realizarea celor mai ispititoare combinatii. Pastele pot reprezenta astfel un delicios antreu (ca baza pentru salate, de exemplu), un pranz satios, daca sunt pregatite cu cascaval, carne, ciuperci si sos de rosii, o cina usoara, daca le coci la cuptor, cu branza rasa, sau un desert aromat, in cazul in care le combini cu lapte dulce si esenta de vanilie.

  • hary, luni, 29.02.2016 01:25
    paste

    dupa ce au fiert pastele se spala cu apa rece, in uneleretete este specificatac spalarea la jet de apa de la robinet in alte retete nu apare operatia se spalare care=adevarul , trebuie sau nu trebuie

  • giorgiana, marţi, 18.10.2011 14:30
    bine de stiut!

    eu va recomand o lingura de ulei de mazline in apa care fierbe! si ca sa aveti cu adevarat paste a la italia va recomand sa faceti in casa foile de lasagne sau pastele care au umplutura deoarece sunt mult mai delicioase.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro