Mod de preparare
In anotimpul cald, de obicei, pofta de mancare scade si ajungem sa evitam mancarurile grele, cu sosuri si creme, adoptand o dieta sezoniera, bazata pe fructe si legume proaspete.
Bineinteles, la loc de cinste sa afla salatele, insa te invitam sa descoperi si alte mancaruri potrivite (sau care pot fi adaptate) acestui anotimp, cum sunt supele reci.
Probabil ca cel mai des te gandesti sa prepari o supa iarna, cand frigul de afara te indeamna sa gusti ceva cald. Daca insa iubesti supele si nu doresti sa renunti la ele nici in timpul verii, iti propunem retete deosebite (si gustoase!), care se adapteaza specificului acestui anotimp - sunt racoroase si nu te tin prea mult timp in bucatarie.
Un alt avantaj al supelor de vara este diversitatea legumelor (sau fructelor) utilizate pentru prepararea acestora. Aportul de vitamine, benefice organismului tau, si continutul redus de grasimi fac din supa de vara un preparat potrivit si celor care doresc sa scape de kilogramele in plus. Iata sugestiile noastre de retete delicioase:
Supa de rosii cu smantana
Ingrediente si cantitati:
3 lingurite cu ulei de masline
2 cepe taiate rondele
5 catei de usturoi, taiati marunt
3 morcovi taiati
3 bucati de telina
12 rosii mari, coapte, taiate
1 ceasca cu vin alb sec
4-5 cesti cu supa de pui
sare si piper, dupa gust
1 ceasca de smantana
1/4 ceasca de patrunjel maruntit
Mod de preparare:
1. Incinge uleiul intr-o oala mare, la foc mediu. Caleste ceapa si usturoiul, amestecand din cand in cand, timp de 5 minute.
2. Adauga morcovii taiati rondele si telina, calindu-le si pe acestea in oala neacoperita timp de 15 minute, pana devin moi.
3. Pune apoi rosiile in oala si amesteca, pentru a se combina usor cu celelalte ingrediente. Adauga supa de pui si vinul, amestecand pana obtii o supa groasa, consistenta. Potriveste supa de sare si piper, adaugand apa, daca o preferi mai putin consistenta. Lasa-o apoi sa fiarba timp de 40 de minute.
4. La sfarsit, cand ai stins focul, dar supa inca este fierbinte, incorporeaza usor smantana si adauga deasupra supei patrunjelul tocat. O poti servi atat calda, cat si rece. Pofta buna iti doresc!
Supa frantuzeasca cu ceapa si cartofi
Ingrediente si cantitati:
1 lingurita cu unt
3 fire de ceapa verde (se taie rondele mici doar bulbii)
1 ceapa mijlocie, taiata felii
5 cartofi, curatati si taiati apoi felii subtiri
sare si piper, dupa gust
1/4 lingurita cu cimbru uscat
1/2 lingurita cu maghiran uscat
1 frunza de dafin
5 cani cu supa de pui
1/4 ceasca smantana
Mod de preparare:
1. Intr-o oala mare, topeste untul la foc mic. Adauga apoi ceapa verde si ceapa mijlocie, taiate, si lasa-le sa se caleasca timp de 10 minute.
2. Adauga cartofii, sarea, piperul, cimbrul, maghiranul si frunza de dafin, lasand totul pe foc, in oala acoperita, inca 12 minute.
3. Adauga apoi supa de pui, micsoreaza flacara, acopera oala partial si las-o pe foc 30 de minute. Dupa, daca simti nevoia, o poti amesteca intr-un blender, pentru ca pe urma sa o lasi sa se raceasca.
4. Dupa ce s-a racit, adauga smantana si serveste!
Supa de visine
Este sezonul visinelor - astfel, iti prezentam o "altfel" de supa, potrivita zilelor foarte calduroase.
Ingrediente si cantitati:
2 cesti cu visine
1 borcan compot de visine (doar sucul)
1 1/2 lingurita de malai
1/2 ceasca apa rece
1 lingurita cu zahar
2 lingurite suc de lamaie
1 ceasca smantana degresata sau iaurt
Mod de preparare:
1. Pune compotul intr-o oala de marime medie.
2. Intr-un bol, amesteca malaiul cu apa rece, adaugandu-le apoi in oala. Incalzeste totul pana la punctul in care incepe sa fiarba, si lasa la fiert 5 minute, amestecand continuu.
3. Adauga zaharul si zeama de lamaie, apoi amesteca. Stinge focul si lasa amestecul sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, adauga smantana si visinele, raceste bine supa si serveste.
Retele sunt nemaipomenite, deja am facut cateva.
Multumim echipei EVA pentru retete!
retzetele de la eva sunt cele mai gustoase shi sanatoase,din propria experientza.Mi-au cucerit toate simturile apetisantele supe reci,pe care le prefer zilnic.