5 feluri inedite de a găti curcanul pentru Crăciun
Pentru această rețetă aveți nevoie de un curcan întreg, curățat, o jumătate de cană de zahăr brun, 50 de grame de muștar picant, sare, piper, 50 de grame de unt și umplutură pe bază de nuci și ceapă călită.
Tăiați vârfurile aripilor și gâtul și scoateți măruntaiele curcanului. Acesta se va umple cu umplutura de nucă și ceapă, apoi va fi asezonat cu unt, sare și piper.
Se pune într-o tavă pe fundul căreia plasați părțile tăiate din curcan, se adaugă 3 căni de apă, se acoperă cu floie de aluminiu și se pune la cuptor, la 170 de grade, timp de o oră, apoi se stropește la fiecare 30 de minute cu sucurile din tavă, timp de încă 2 ore. După aceea se ridică temperatura la 200 de grade și se înlătură folia de aluminiu.
Se amestecă zahărul brun cu muștarul și se unge curcanul cu pasta rezultată de 2-3 ori, până ce temperatura interioară a cărnii ajunge la 80 de grade. Se mai ține la cuptor timp de încă o oră, apoi se scoate, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă la odihnit timp de 45 de minute până la 1 oră.
Înainte de a-l servi, se înlătură pasta de zahăr și muștar și apoi se feliază.