Cum să gătești sănătos - 5 sfaturi de la celebrul bucătar italian Gino D'Acampo
Îți place să pregătești preparate delicioase pentru cei dragi de fiecare dată când ai ocazia? Descoperă cum să gătești sănătos în timp ce obții un gust senzațional.
Celebrul bucătar italian Gino D'Acampo este adeptul rețetelor simple, gustoase și sănătoase. Cu ajutorul sfaturile sale vei reuși și tu să păstrezi savoarea preparatelor, în timp ce ai grijă de cei dragi. Atunci când știi cum să gătești sănătos vei putea înlocui ingredientele care nu sunt benefice cu variantele care stimulează imunitatea sau previn diferite afecțiuni. Creativitatea în bucătărie nu se limitează doar la obținerea unui gust aparte, ci se referă și la analiza ingredientelor și la crearea unui preparat savuros care poate fi gustat de toată lumea, fără să creeze probleme digestive sau de altă natură.
Iată cum să gătești sănătos fără să pierzi mult timp:
1. Folosește ingrediente de sezon
Dacă vrei să te asiguri că ingredientele alese sunt proaspete, cel mai simplu este să optezi pentru produse de sezon. Fructele și legumele proaspete îmbunătățesc rapid gustul fiecărei rețete, ceea ce înseamnă că nu va trebui să adaugi zahăr, sare sau grăsimi în exces pentru a corecta gustul final. De asemenea, ingredientele de sezon cresc doza de vitamine și minerale pe care o vei obține din fiecare porție, așa că apelează la ele de fiecare dată când este posibil. Mergi în piețele locale, selectează cu atenție legumele sau fructele care sunt coapte și au o coajă netedă. Timpul petrecut în bucătărie va fi același, însă gustul obținut va fi echivalent cu multe ore dedicate creării unei rețete speciale.
2. Nu exagera cu pastele
Atunci când vrei să pregătești paste, trebuie să te gândești la proporția lor în preparatul final. Nu aloca mai mult de 120g de paste pentru fiecare porție. Majoritatea persoanelor folosesc un pachet întreg de paste la o rețetă, ceea ce nu este recomandat pentru că nu vei permite armonizarea aromelor celorlalte ingrediente. De asemenea, vei crește foarte mult și conținutul de calorii al rețetei și nu vei avea șansa să adaugi mai multe legume sau sos. Odată ce ai stabilit cantitatea corectă de paste, trebuie să ai grijă și să nu le gătești foarte mult. Vor fi mai gustoase dacă au o textură fermă, în loc să devină moi și să se rupă. În plus, pastele al dente au un indice glicemic mai scăzut, previn fluctuațiile glicemiei și sunt mai consistente, favorizând reducerea caloriilor consumate de-a lungul zilei.
3. Schimbă uleiul
Înlocuiește uleiul pe care îl folosești de obicei cu ulei de măsline extravirgin. Este mult mai sănătos decât untul sau margarina, fiind o sursă excelentă de acizi grași de tip Omega-3, care previn afecțiunile cardiovasculare și te ajută să-ți reconturezi silueta rapid. Aroma specială va face schimbarea foarte simplă pentru că nu vei pierde deloc la capitolul gust. Uleiul de măsline poate fi consumat și simplu, cu felii de pâine proaspătă, așa că nu vei mai avea nevoie de unt. Conținutul ridicat de antioxidanți din acest tip de ulei fortifică organismul și neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi.
4. Nu uita de pește
Peștele gras este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, vitamina D, vitamina B12, proteine și seleniu. Este foarte util și dacă ești la dietă pentru că ține apetitul sub control timp de câteva ore și accelerează eliminarea celulitei. În plus, are un efect antiinflamator, fiind important în cadrul meniului persoanelor care suferă de reumatism sau artrită. De asemenea, stimulează memoria și puterea de concentrare și asigură o refacere optimă după un efort fizic intens. Dacă ai probleme cu acneea ar fi bine să consumi pește gras precum somonul, macroul, tonul sau heringul la cină, de cel puțin 3 ori pe săptămână, pentru a menține hidratarea pielii, în timp ce leziunile acneice se vor vindeca mai repede fără să lase cicatrici.
5. Fii atent la sosuri
În general, italienii preferă puțin sos la paste pentru a simți și gustul celorlalte ingrediente. Dacă pui prea mult sos vei neutraliza celelalte arome și totalul de calorii va crește semnificativ. Evită sosurile gata preparate, în special pe cele la tub, pentru că au un exces de sare și zahăr. Mai bine prepară chiar tu sosuri simple, de exemplu folosind roșii coapte, ulei de măsline, parmezan ras și oregano.