Cum să guști corect ciocolata
La fel de savuroasă ca și vinul vechi, ciocolata este o tentație dulce cu o aromă complexă. Învață cum să guști ciocolata pentru a remarca particularitățile fiecărui sortiment.
Ciocolata are o aromă pregnantă, dar și ingrediente subtile care susțin gustul de bază. La fel cum există o tehnică specială pentru degustarea vinului, nici ciocolata nu poate fi trecută cu vederea. Poate că te gândești mai des cum să diminuezi cantitatea consumată decât cum ar trebui să guști fiecare tip de ciocolată, însă există metode utile pentru a diferenția ingredientele și a alege ciocolata favorită. Este o tentație dulce, dar și o experiență aparte a simțurilor, în care te răsfeți cu ingrediente caramelizate, petale de flori sau ierburi aromatice. Dacă știi cum să guști ciocolata nu vei mai avea îndoieli atunci când ți se oferă o varietate de tablete la ocazii speciale. Cu ajutorul experților poți recunoaște calitățile fiecărui sortiment și vei diferenția notele distinctive ale aromelor subtile care modifică gustul și textura ciocolatei.
Iată cum să guști ciocolata pentru a remarca gustul special al ingredientelor:
1. Asigură-te că guști ciocolată păstrată la temperatura camerei
Evită ciocolata păstrată la rece deoarece va fi mult mai dificil să identifici aromele. Atunci când guști ciocolată la temperatura camerei pătrățelele vor începe să se topească de îndată ce le savurezi. Ciocolata rece eliberează mult mai lent aromele, ceea ce are un impact negativ asupra gustului.
2. Relaxează-te
Nu poți savura ciocolata dacă ești în continuă mișcare, îți sună telefonul sau trebuie să trimiți mesaje. Ciocolata este o experiență în sine, iar specialiștii îți recomandă să o savurezi conștient. Închide televizorul, uită de telefonul mobil câteva minute și bucură-te de aroma aparte. Vei observa că gustul ți se va părea mult mai intens. Poți încerca să-ți imaginezi povestea ingredientelor sau călătoria ciocolatei până la rafturile magazinului. Este un desert special, care merită câteva clipe de liniște și relaxare totală.
3. Elimină alte arome care pot interfera cu cea a ciocolatei
Înainte de a gusta ciocolată trebuie să te asiguri că niciun alt aliment consumat nu afectează gustul pe care urmează să-l experimentezi. Dacă alte gusturi interferează cu aroma ciocolatei nu vei remarca ingredientele deosebite și ai putea chiar să ratezi un sortiment cu arome subtile. Pentru a neutraliza celelalte arome este recomandat să mesteci puțin ghimbir, o bucată de pâine sau să mănânci jumătate de murătură. În acest fel te asiguri că nu pierzi nimic din gustul cremos al ciocolatei.
4. Privește cu atenție ciocolata
Majoritatea experților din domeniu consideră că aspectul ciocolatei oferă multe indicii despre compoziție. Ciocolata de calitate strălucește ușor în lumină, iar dacă este prea veche va avea un aspect mat, neregulat. Culoarea ciocolatei depinde de tipul de boabe de cacao care au fost utilizate pentru obținerea ei și poate fi influențat de procesul de coacere a boabelor. Nuanța trebuie să fie uniformă pentru toată tableta. În plus, uită-te la colțuri și la separarea pătrățelelor. Sunt definite clar, cu multă grijă și te inspiră să guști? Savoarea ciocolatei pornește de la nivel vizual și este foarte important cum te simți când privești pătrățelele sau tableta din care urmează să guști.
5. Rupe o bucată
Desprinde o bucată de ciocolată și fii atent la sunet. Ciocolata de calitate produce un sunet scurt și clar, precum și o margine dreaptă. Cu cât conținutul de cacao este mai ridicat și calitatea boabelor de cacao una superioară, zgomotul produs în timpul ruperii ciocolatei este mai puternic.
6. Freacă ușor ciocolata
Trece-ți degetele de câteva ori peste bucata de ciocolată pe care o vei gusta. Contactul dintre degete și ciocolată va favoriza eliberarea aromelor subtile, ca urmare a temperaturii mai ridicate a corpului.
7. Miroase ciocolata
La fel ca și în cazul vinului, simpla degustare a ciocolatei îți va da acces spre o varietate de arome. Nucile, alunele, fulgii de cereale, ierburile aromatice sau petalele de flori pot face parte din ciocolata pe care o deguști și vor redefini modul în care percepeai o simplă tabletă până acum. Petrece 3-5 minute mirosind ciocolata. Vei avea nevoie de o perioadă de adaptare, dar treptat vei observa că experiența degustării este intensificată dacă ai studiat deja mirosul aparte. Închide ochii în timp ce simți mirosul subtil și imaginează-ți cum se îmbină aromele.
8. Gustă
Ciocolata de calitate ar trebui să se topească în gură și să fie cremoasă și catifelată. Nu va fi nevoie să o mesteci decât dacă are ingrediente precum nucile sau semințele. Lasă aromele să se combine și analizează textura ciocolatei. Dacă ai senzația că este grasă nu este o alegere bună, însă textura cremoasă și bogată îți indică un sortiment de ciocolată deosebit. Pe măsură ce se topește, observă cum se schimbă aromele și gustul.
9. Fii atent la nota finală
După ce toată ciocolata s-a topit, rămâne un gust specific care poate fi definit drept nota finală a ciocolatei. Dacă este de bună calitate, nota finală nu va fi amăruie sau neplăcută, ci complexă și interesantă, astfel încât să simți nevoia să explorezi din nou o altă bucată. Nota finală este o parte esențială a degustării deoarece unele ingrediente nu se relevă decât în acest moment, fiind dominate de alte arome în timp ce se topește ciocolata.