Este berea sănătoasă?
Apreciată de multe persoane, berea este adesea comandată la bar sau la restaurant. Dar oare este berea sănătoasă sau doar o băutură populară?
Berea a fost produsă încă de când oamenii au început să cultive cereale, fiind o băutură cu o tradiție îndelungată, adesea asociată cu momente plăcute sau amintiri speciale. Este realizată din ingrediente benefice cum sunt drojdia, orzul și malțul. În cazul în care te-ai întrebat adesea dacă berea sănătoasă este doar un mit, trebuie să știi că această băutură conține acid folic, niacină, magneziu și potasiu.
Un consum moderat face berea sănătoasă
Beneficiile pe care le obții atunci când bei bere depind și de cantitatea consumată. Dacă exagerezi efectele pozitive vor fi neutralizate, însă un consum moderat te va ajuta să obții o doză suplimentară de nutrienți fără să-ți periclitezi silueta. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un consum moderat de alcool reduce riscul de atac de cord. De asemenea, un consum redus până la moderat de alcool nu cauzează acumularea kilogramelor în plus.
Cu toate acestea, nu trebuie să pierzi niciodată din vedere cantitatea băută pentru că, în cazul celor care consumă o cantitate ridicată de alcool s-a observat un risc mult mai mare de afecțiuni cardiovasculare, precum și de obezitate.
Cercetătorii au constatat că femeile care consumă o cantitate moderată de bere sunt mai puțin predispuse la diabetul de tip 2, însă acest beneficiu nu se aplică și în cazul bărbaților. Astfel, chiar dacă ai putea obține o cantitate mai mare de vitamine și minerale din alimentele obișnuite, este în regulă să te răsfeți din când în când cu un pahar sau două de bere. Nu îți vor anula eforturile de a slăbi și te vei simți mai bine decât dacă ai urma permanent niște reguli de dietă foarte rigide.
Berea este o alegere ideală când ieși în oraș cu prietenii. În loc să optezi pentru un cocteil care conține foarte multe calorii și ți-ar putea face probleme prin favorizarea rotunjimilor inestetice, mai bine bea un pahar de bere și vei avea multă energie fără să trebuiască să planifici un nou antrenament la sală pentru a elimina excesul de calorii consumate. Potrivit specialiștilor, este indicat să guști berea produsă local dacă vrei să experimentezi arome intense, puțin diferite de gustul clasic. Savurează berea fără să te grăbești și combin-o cu alimentele tale favorite.
Cine nu ar trebui să bea bere?
Deși există mulți pasionați ai berii, poți întâlni și persoane cărora nu le place gustul acestei băuturi sau nu o consumă din alte motive.
Există motive medicale când nu ar trebui să bei bere și anume:
1. Femeile însărcinate sau cele care alăptează
În timpul sarcinii nu este permis consumul de bere sau de alte băuturi alcoolice. Chiar și cantitățile foarte mici de alcool pot avea un impact negativ asupra dezvoltării fătului. Aceeași regulă se aplică și mamelor care își alăptează bebelușul deoarece substanța poate ajunge în laptele matern și îl va afecta negativ pe cel mic.
2. Persoanele care suferă de alcoolism
În acest caz alcoolul, indiferent dacă este vorba despre bere sau alte variante, trebuie eliminat cu desăvârșire pentru a promova un stil de viață sănătos, în lipsa factorului care creează dependență și pune în pericol sănătatea.
3. În cazul unui diagnostic de gută
Berea trebuie evitată complet în această situație. Un singur pahar de bere poate provoca o criză acută deoarece favorizează metabolizarea defectuoasă a acidului uric.
4. Cei care iau suplimente naturiste
Nu este vorba despre un risc evident, însă întotdeauna trebuie să discuți cu medicul tău pentru a te asigura că suplimentele pe care le iei nu interacționează negativ cu alcoolul din bere.
5. Persoanele care suferă de diabet sau cele care au cancer pancreatic
Berea poate fi o băutură periculoasă în cazul unui diagnostic de acest tip. Se impune o discuție detaliată cu medicul și un consult de specialitate pentru a lua decizia potrivită pentru fiecare pacient.