Friptură de curcan cu rozmarin şi usturoi
Dacă ai de gând să-ţi impresionezi invitaţii, pregăteşte pentru următoarea masă festivă un curcan la tavă, cu rozmarin şi usturoi. Prepararea durează destul de mult, deci ar trebui să te asiguri că ai suficient timp la dispoziţie. În cazul în care nu îţi place curcanul, poţi folosi aceeaşi reţetă pentru pui.
Dacă ai de gând să-ţi impresionezi invitaţii, pregăteşte pentru următoarea masă festivă un curcan la tavă, cu rozmarin şi usturoi. Prepararea durează destul de mult, deci ar trebui să te asiguri că ai suficient timp la dispoziţie. În cazul în care nu-ţi place curcanul, poţi folosi aceeaşi reţetă pentru pui.Ingrediente:
- un curcan întreg (aproximativ 5 kilograme)
- 3/4 ceaşcă cu ulei de măsline
- 3 linguri cu usturoi pisat
- 2 linguri cu rozmarin proaspăt, tocat mărunt
- 1 lingură cu busuioc proaspăt, tocat mărunt
- 1 linguriţă cu piper negru măcinat
- sare după gust
Preparare:
Încălzeşte cuptorul la 165 de grade.
Într-un bol, amestecă uleiul de măsline cu usturoiul, rozmarinul, busuiocul, piperul şi sarea.
Spală curcanul la suprafaţă şi în interior; lasă-l la scurs, apoi foloseşte prosoape din hârtie pentru a-l usca. Îndepărtează bucăţile mari de grăsime, dacă există.
Dezlipeşte cu grijă pielea de pe pipt, astfel încât să poţi condimenta sub pielea pieptului.
Aplică apoi cu mâna amestecul de condimente sub piele. Foloseşte scobitori pentru a fixa pielea, astfel încât carnea pieptului să nu fie expusă.
Aplică restul de condimente pe toată suprafaţa curcanului, dar şi în interior.
Aşază apoi curcanul îmtr-o tavă pentru friptură, cu grilaj.
Toarnă o ceaşcă cu apă în tavă.
Pune la cuptor, la foc mediu, şi lasă timp de 3 sau 4 ore, până ce carnea este fragedă, sau dacă foloseşti un termometru pentru gătit, lasă până când temperatura curcanului în interior ajunge la 80 de grade Celsius.