Cum să faci cafeaua mai sănătoasă
Casă şi familie · Acasa / 01.06.2018

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Mulți profesioniști din domeniul sănătății cred că este, de asemenea, una dintre cele mai sănătoase. Pentru unele persoane, este chiar cea mai importantă sursă de antioxidanți din dietă, depășind fructele și legumele combinate. Însă știi cum să faci cafeaua mai sănătoasă? Iată câteva trucuri care te vor ajuta!

Modalități prin care poți să faci cafeaua mai sănătoasă


1. Evită îndulcitorii artificiali și zahărul rafinat


Deși cafeaua este sănătoasă în sine, o poți transforma cu ușurință în ceva dăunător. Acest sfat poate părea evident, dar ai fi șocat să afli câte versiuni populare ale cafelei conțin îndulcitori artificiali și zahăr rafinat. De exemplu, un chai tea latte conține cu 15 grame mai mult zahăr decât un baton de ciocolată. Chiar și versiunile mai light pot conține îndulcitori artificiali sau mai mult zahăr. Organizația Națională a Sănătății recomandă ca adulții să consume 25 de grame de zahăr pe zi sau chiar și mai puțin. Cafeaua neagră poate reprezenta cel mai simplu mod de a evita toate aceste probleme. Dacă nu poți renunța complet la îndulcitori, încearcă să adaugi o cantitate mică de ștevie. Și zahărul de cocos sau siropul de arțar pot fi folosite, dar este important să folosești cantități foarte mici. Zahărul, în principal din cauza cantității mari de fructoză, este corelat cu tot felul de afecțiuni grave, cum ar fi obezitatea și diabetul.

2. Adaugă puțină scorțișoară în cafeaua ta


Scorțișoara este un condiment gustos, care merge perfect cu aroma cafelei. Studiile arată că scorțișoara poate scădea nivelul glucozei din sânge, colesterolul și trigliceridele în cazul diabeticilor. Dacă ai nevoie de o extra aromă la cafea, încearcă să adaugi scorțișoară. Dar asigură-te că nu pui prea multă! Deși o cantitate mică de scorțișoară este sănătoasă, o cantitate mare poate provoca unele efecte secundare adverse.

3. Alege un brand de calitate, preferabil organic


Calitatea cafelei poate varia foarte mult în funcție de metoda de procesare și modul în care boabele de cafea au fost cultivate. Boabele de cafea tind să fie pulverizate cu pesticide sintetice și alte substanțe chimice care nu au fost niciodată destinate consumului uman. Cu toate acestea, efectele asupra sănătății pe care le au pesticidele din produsele alimentare sunt controversate. În prezent, există dovezi limitate conform cărora acestea dăunează atunci când se găsesc la niveluri scăzute. Însă dacă nu îți dorești să ai de-a face cu aceste efecte deloc, ia în considerare achiziționarea de boabe de cafea organice. Acestea ar trebui să conțină cantități mult mai mici de pesticide sintetice.

4. Prepară cafeaua cu ajutorul unui filtru de hârtie


Cafeaua preparată conține cafestol, o substanță care poate crește nivelul de colesterol din sânge. Cu toate acestea, reducerea nivelului său este simplă. Trebuie să folosești doar un filtru de hârtie. Prepararea cafelei cu un filtru de hârtie reduce efectiv cantitățile de cafestol, dar și permite trecerea cofeinei și a antioxidanților utili. Cu toate acestea, cafestolul nu este total rău. Studiile recent efectuate pe șoareci sugerează că această substanță are efecte anti-diabetice.

5. Adaugă ulei de cocos


Uleiul de cocos conține grăsimi sănătoase, în special trigliceride cu lanț mediu. Acestea au fost corelate cu scăderea în greutate în mai multe studii științifice. Când vine vorba de sănătatea creierului, uleiul de cocos poate fi benefic. Unele studii au examinat potențialele legături dintre reducerea riscului apariției bolii Alzheimer și ingestia zilnică de ulei de cocos. Un studiu realizat de UCLA a reușit chiar să inverseze unele simptome ale bolii Alzheimer. Ce metodologie s-a utilizat? O dietă Paleo și un stil de viață sănătos. Având în vedere că o dietă tipică Paleo include ulei de cocos, poți adăuga puțin în cafeaua de dimineață. 

6. Mănâncă înainte de a bea cafea


În timp ce multe persoane își încep ziua cu o cană mare de cafea, s-ar putea să îți scazi nivelul de energie făcând acest lucru. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, corpul tău eliberează insulină ca răspuns la cofeina regăsită în cafea. Acest lucru, la rândul său, determină o scădere a nivelului zahărului din sânge, scădere care te face să te simți epuizat și obosit. Nu reprezintă cea mai bună modalitate de a-ți începe ziua. Delectează-te cu o gustare mică în timpul cafelei de dimineață sau mănâncă micul dejun chiar înainte de a bea cafeaua. Organismul tău îți va mulțumi pentru această alegere.

7. Adaugă cacao în cafea


Îți place ciocolata caldă? Multe persoane se bucură de gustul acestei băuturi în anotimpul rece. Dar nu îți face griji, pentru că poți adăuga cacao neîndulcită și în cafeaua ta. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului apariției bolilor de inimă și a cancerului. Însă nu exagera! O linguriță mică este mai mult decât suficientă.

În concluzie, cafeaua este o băutură populară cunoscută pentru efectele sale stimulative. Un consum ridicat de cafea aduce diferite beneficii sănătății. Cel mai important este să eviți consumul exagerat de zahăr alături de cafea. Și ia în considerare evitarea acestei băuturi după prânz, deoarece îți poate fi afectată calitatea somnului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro