Boli pe care le poți mirosi
Medicii sunt învățați să își folosească toate simțurile atunci când intră într-o cameră sau în cabinet, pentru a ajuta la determinarea diagnosticului pacientului.
Deși multe persoane nu s-ar gândi că mirosul este unul dintre cele mai importante simțuri pe care le folosesc medicii, acesta poate fi extrem de util în diagnosticarea anumitor boli și tulburări. Există boli pe care le poți mirosi. În timp ce unele mirosuri sunt mai plăcute decât altele, posibilitatea de a folosi mirosul ca un criteriu de diagnostic pentru boli este una extrem de promițătoare. Iată care sunt acele boli pe care le poți mirosi!
Știai că există boli pe care le poți mirosi? Iată care sunt acestea!
1. Ketoacidoza diabetică
Atunci când diabetul nu este ținut sub control în mod adecvat, organismul nu poate produce suficientă insulină pentru a stoca glucoza pe care o consumăm în țesuturile noastre. Inabilitatea celulelor de a utiliza glucoza duce la o incapacitate de a crea energie. Atunci când organismul nu mai poate crea energie din zahăr, trece la descompunerea grăsimilor pentru a face energie. Produsul de descompunere al acestor grăsimi este cunoscut ca cetonă. Iar de acetonă auzi de fiecare dată când trebuie curățate unghiile de ojă. Ceea ce este posibil să nu știi este că organismul poate produce acetone prin descompunerea grăsimilor. Când nivelul zaharurilor diabetice este extrem de scăzut, acestea pot intra într-o stare numită cetoacidoză diabetică. Acest lucru se întâmplă atunci când nivelul cetonelor se ridică la un nivel extrem de nesigur. Iar cetoacidoza diabetică poate fi detectată prin respirația pacientului, aceasta emițând un miros fructat. Nu numai oamenii pot simți acest miros, dar și câinii instruiți.
2. Migrenele
Câinii par să aibă abilitatea de a simți schimbările din starea de sănătate a proprietarilor. A fost realizat un studiu de către Universitatea din Pittsburgh, care a analizat comportamentele pe care câinii le-au avut ca răspuns la o migrenă. Pacienții care sufereau de migrene și aveau câini au fost recrutați și incluși într-un studiu, pentru a vedea cum reacționează animalele lor la migrele. Studiul a constatat că unul din patru pacienți cu migrene poate recunoaște o schimbare notabilă a comportamentului câinelui propriu cu până la două ore înainte de debutul migrenei. Deși acest lucru poate părea extrem de interesant, subiectul necesită mai multe investigații înainte de a se trage concluzii. Unii pacienți care suferă de migrene au parte de anumite simptome înainte, cum ar fi căscatul, urinarea frecventă sau simptome neurologice. Însă cum reacționează câinii? Unii latră, alții încep să se rotească în cercuri sau să dea din coadă în mod obsesiv.
3. Otrăvirea cu arsenic
Arsenicul este un produs chimic, care a fost folosit de-a lungul timpului de la crearea pesticidelor la cea a gloanțelor. O altă modalitate prin care oamenii tind să intre în contact cu niveluri ridicate de arsenic este prin contaminarea apelor subterane. De fapt, oamenii dintr-un sat îndepărtat din Anzii din Argentina par să fi dezvoltat o toleranță la nivelul de arsenic de 20 de ori peste limita de siguranță. Prin otrăvirea cu arsenic se blochează enzimele esențiale pentru crearea de energie în organismul uman. Simptomele intoxicării cu arsenic includ vărsături, dureri abdominale, encefalopatie, diaree sângeroasă și eventual și deces. Un simptom unic pe care multe persoane l-au observat după otrăvirea cu arsenic este cel al mirosului de usturoi provenind din corpul victimei. În mod interesant, oamenii de știință au descoperit că usturoiul în sine poate fi capabil să combată efectele otrăvirii cu arsenic. Arsenicul nu este singura otravă care poate determina eliberarea unui miros ciudat. Otrăvirea cu cianură poate determina eliberarea unui miros de migdale din corpul victimelor.
4. Febra tifoidă
Un articol medical publicat în 1976 a atras atenția asupra faptului că pacienții cu febră tifoidă emit un miros foarte asemănător cu pâinea proaspăt coaptă. Deși poate fi foarte drăguț să miroși ca o brutărie, febra tifoidă nu este o afecțiune cu care ai vrea să te întâlnești. Aceasta este o infecție bacteriană cauzată de Salmonella Typhi. Simptomele sale pot varia de la simptome ușoare până la severe. Aceste simptome includ febră mare, slăbiciune, dureri abdominale, constipație și o erupție cutanată de culoare roz. Febra tifoidă nu este o boală extrem de răspândită în țările dezvoltate, dar este încă foarte frecvent întâlnită în zonele cu igienă slabă și insalubre. Boala este tratabilă cu antibiotice, dar tulpinile devin din ce în ce mai rezistente. În plus față de febra tifoidă, alte boli care pot fi prevenite și care au fost asociate cu mirosuri includ difteria și varicela.
5. Schizofrenia
În anii 1960, asistenții medicale se plângeau de un miros ciudat care provenea din spitalele de boli mintale. Iar cercetătorii Smith și Sines au dat peste cauza mirosului: schizofrenia. Compusul responsabil este acidul trans-3-metil-2-hexenoic. A mai fost realizat un studiu și în 2005, însă nu au existat investigații ulterioare sau replici ale acestor studii, pentru a confirma corelațiile.