Alba ca Zapada
Desert / 29.08.2008

Mod de preparare

Cine ii poate rezista cremei aromate - nota distinctiva a acestei prajituri?

Ingrediente si cantitati:

Foile

2 cesti cu zahar granulat
1/2 lingurita cu sare
3/4 ceasca de unt topit
1/2 lingurita cu esenta de vanilie
3 cesti cu faina
3 lingurite cu praf de copt
1 ceasca de lapte
6 albusuri de ou, la temperatura camerei

Crema

250 g unt sau margarina
1/2 litru de lapte
2-3 linguri de faina
300 g zahar pudra
zeama si coaja de la 1 lamaie

Mod de preparare:

1. Amesteca sarea, zaharul si untul topit intr-un vas, adaugand si esenta de vanilie. Incorporeaza apoi faina si praful de copt. Alterneaza faina (in ploaie!) cu laptele, pe care le incorporezi concomitent in crema deja formata, amestecand foarte bine.
2. Pune albusurile de ou intr-un vas si bate-le bine, pana se formeaza o spuma. Incorporeaza-le si pe acestea in aluat.
3. Se imparte aluatul in 3, fiecare foaie urmand sa se coaca pe rand.
4. Pentru crema, se amesteca faina cu laptele si se incalzesc la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu prinde cocoloase. Intr-un alt vas, se freaca bine margarina cu zaharul si se adauga laptele racit. Se amesteca pana se obtine o crema fina, la care se adauga zeama de lamaie si coaja rasa.
5. Se pune crema intre foi si se lasa la rece. Se consuma a doua zi.

  • Andreea, duminică, 07.09.2014 22:11
    alba ca zapada

    @maria Nu doar in retetele romanesti se folosesc unitati de masura precum ceasca, lingura etc... Gasesti si in retetele "straine" aceeasi exprimare doar ca in engleza, precum cup, tablespoon, teaspoon

  • berechet valentin, marţi, 14.08.2012 23:05
    hotarare

    fratii mei,dupa atatea comentarii nu stiu ce sa fac:s-a o fac ,s-a nu o fac?

  • Dana, sâmbătă, 31.12.2011 13:43
    prajitura

    va asigur ca e fff buna si simplu de facut

  • Maky, sâmbătă, 24.12.2011 01:09
    Blatul

    Reteta e de 2 lei. Am incercat sa fac prajitura dupa reteta asta (o stiam din copilarie prajitura, dar am pierdut reteta buna) Rezultatul la blat e o catastrofa. Aluatul iese ca de clatite si ar trebui sa fie consistent. Iar dupa coacere foile se intaresc si se trasforma in foi de beton ...

  • lummy80, vineri, 23.12.2011 11:23
    blat alba-ca-zapada

    ca blatul sa iasa pufos, si sa se fragezeasca, se pune si o lingura de bicarbonat de amoniu, altfel cred ca iese turtoi :).

  • maria, joi, 22.12.2011 14:35
    alba ca zapada

    De ce in retetele romanesti se folosesc unitati de masura precum ceasca, paharul, cana, lingura etc???

  • viki, sâmbătă, 10.12.2011 01:18
    aiba ca zapada

    nimic din ce-i pus nu-i bun cum dracu sa pui 3 lingurite de praf de copt pentru 3 cesti de faina , iar poza nu va luati dupa ea se vede clar ca e un tort umplut cu frisca praf nici decum din smantana. crema care va dato e o ciulama dulce nimic mai mult.

  • ciupala claudia, joi, 17.11.2011 00:59
    prajitura alba cazapada

    ce bunaaaaaaaaaaaa eeeeeeeeeee........ma uit la poza aia si-mi ploua in gura=))

  • elena, miercuri, 26.10.2011 10:58
    blatul

    voi ati reusit sa faceti blatul pufos?? mie nu mia iesit pufos..la gust a iesit bun :)

  • andreea, miercuri, 29.06.2011 20:47
    crema

    dupa cum se vede in fotografie in crema sunt si niste fructe iar in reteta nu scrie nmk de ele cee ce ma face sa cred ca e luata de pe net si pusa la vrajeala dar o sa incerc sa caut reteta originala si o sa o fac si eu nu am ce zice fotografia arata bine dar apar si niste fructe care nu sunt specificate in reteta si asta ma pune pe ganduri si chiar nu cred ca asta este reteta originala oricum felicitari pt cine a postat-o

  • Maria, miercuri, 22.12.2010 14:54
    Hmm

    Poza clar nu e a acestei prajituri, e luata de pe net. Asta ma face sa cred ca si reteta a fost luata de undeva si nu a fost incercata inainte de postare. Eu in general ma feresc de retetele astea cu gramaj vag, pentru ca am timp si ingrediente limitate si nu vreau sa le risipesc aiurea.

  • adi, duminică, 19.12.2010 08:57
    lol

    eu nu stiu cum iasa prajitura dar cred ca e buna :D

  • alina, miercuri, 15.12.2010 16:17
    prajitura

    va rog sa treceti gramajul corect

  • ana, joi, 18.02.2010 17:20
    e foarte buna reteta...

    draga de ce nu explici si cum ai copt blaturile....oricum e super reteta,succes...

  • Angelina86, marţi, 14.04.2009 16:28
    Deci...

    De obicei un bucatar foloseste cesti de 200ml...deci nu e greu sa-ti dai seama. Minunata reteta!

  • hose, sâmbătă, 11.04.2009 19:38
    prajituri

    este foarte buna prajitura asta numai ca eu stiam ca arata altfel

  • diana, duminică, 15.03.2009 12:10
    cesti?

    Ma enerveaza la culmea retetele unde apar ca unitate de masura ceasca. De unde sa ghicesc eu cat de mare este ceasca si cat masoara ea(: L aprajituri este nevoie de masura exacta. Ce ar fi sa ne dati gramajul corect?

  • simonik@, duminică, 18.01.2009 22:03
    mmm am sa-ncerc cat de curand

    cred ca-i foarte buna si din cate-am citit nici nu-i greu de facut.....ms cui a scris-o

  • lili, luni, 22.12.2008 19:33
    RASPUNS

    DACA NU AI FACUT NICIODATAPRAJITURI CU FOILE COAPTE PE DOSUL TAVII NU AI DE UNDE SA STII CA BLATUL IESE DE UN ALB GALBUI

  • mimi, sâmbătă, 20.12.2008 17:37
    intrbare

    ceva galbenusuri nu se pun ?atunci de ce e blat galben....

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro