Mod de preparare
Cine ii poate rezista cremei aromate - nota distinctiva a acestei prajituri?
Ingrediente si cantitati:
Foile
2 cesti cu zahar granulat
1/2 lingurita cu sare
3/4 ceasca de unt topit
1/2 lingurita cu esenta de vanilie
3 cesti cu faina
3 lingurite cu praf de copt
1 ceasca de lapte
6 albusuri de ou, la temperatura camerei
Crema
250 g unt sau margarina
1/2 litru de lapte
2-3 linguri de faina
300 g zahar pudra
zeama si coaja de la 1 lamaie
Mod de preparare:
1. Amesteca sarea, zaharul si untul topit intr-un vas, adaugand si esenta de vanilie. Incorporeaza apoi faina si praful de copt. Alterneaza faina (in ploaie!) cu laptele, pe care le incorporezi concomitent in crema deja formata, amestecand foarte bine.
2. Pune albusurile de ou intr-un vas si bate-le bine, pana se formeaza o spuma. Incorporeaza-le si pe acestea in aluat.
3. Se imparte aluatul in 3, fiecare foaie urmand sa se coaca pe rand.
4. Pentru crema, se amesteca faina cu laptele si se incalzesc la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu prinde cocoloase. Intr-un alt vas, se freaca bine margarina cu zaharul si se adauga laptele racit. Se amesteca pana se obtine o crema fina, la care se adauga zeama de lamaie si coaja rasa.
5. Se pune crema intre foi si se lasa la rece. Se consuma a doua zi.
@maria Nu doar in retetele romanesti se folosesc unitati de masura precum ceasca, lingura etc... Gasesti si in retetele "straine" aceeasi exprimare doar ca in engleza, precum cup, tablespoon, teaspoon
fratii mei,dupa atatea comentarii nu stiu ce sa fac:s-a o fac ,s-a nu o fac?
va asigur ca e fff buna si simplu de facut
Reteta e de 2 lei. Am incercat sa fac prajitura dupa reteta asta (o stiam din copilarie prajitura, dar am pierdut reteta buna) Rezultatul la blat e o catastrofa. Aluatul iese ca de clatite si ar trebui sa fie consistent. Iar dupa coacere foile se intaresc si se trasforma in foi de beton ...
ca blatul sa iasa pufos, si sa se fragezeasca, se pune si o lingura de bicarbonat de amoniu, altfel cred ca iese turtoi :).
De ce in retetele romanesti se folosesc unitati de masura precum ceasca, paharul, cana, lingura etc???
nimic din ce-i pus nu-i bun cum dracu sa pui 3 lingurite de praf de copt pentru 3 cesti de faina , iar poza nu va luati dupa ea se vede clar ca e un tort umplut cu frisca praf nici decum din smantana. crema care va dato e o ciulama dulce nimic mai mult.
ce bunaaaaaaaaaaaa eeeeeeeeeee........ma uit la poza aia si-mi ploua in gura=))
voi ati reusit sa faceti blatul pufos?? mie nu mia iesit pufos..la gust a iesit bun :)
dupa cum se vede in fotografie in crema sunt si niste fructe iar in reteta nu scrie nmk de ele cee ce ma face sa cred ca e luata de pe net si pusa la vrajeala dar o sa incerc sa caut reteta originala si o sa o fac si eu nu am ce zice fotografia arata bine dar apar si niste fructe care nu sunt specificate in reteta si asta ma pune pe ganduri si chiar nu cred ca asta este reteta originala oricum felicitari pt cine a postat-o
Poza clar nu e a acestei prajituri, e luata de pe net. Asta ma face sa cred ca si reteta a fost luata de undeva si nu a fost incercata inainte de postare. Eu in general ma feresc de retetele astea cu gramaj vag, pentru ca am timp si ingrediente limitate si nu vreau sa le risipesc aiurea.
eu nu stiu cum iasa prajitura dar cred ca e buna :D
va rog sa treceti gramajul corect
draga de ce nu explici si cum ai copt blaturile....oricum e super reteta,succes...
De obicei un bucatar foloseste cesti de 200ml...deci nu e greu sa-ti dai seama. Minunata reteta!
este foarte buna prajitura asta numai ca eu stiam ca arata altfel
Ma enerveaza la culmea retetele unde apar ca unitate de masura ceasca. De unde sa ghicesc eu cat de mare este ceasca si cat masoara ea(: L aprajituri este nevoie de masura exacta. Ce ar fi sa ne dati gramajul corect?
cred ca-i foarte buna si din cate-am citit nici nu-i greu de facut.....ms cui a scris-o
DACA NU AI FACUT NICIODATAPRAJITURI CU FOILE COAPTE PE DOSUL TAVII NU AI DE UNDE SA STII CA BLATUL IESE DE UN ALB GALBUI
ceva galbenusuri nu se pun ?atunci de ce e blat galben....