Colomba Pasquale (cozonac de Paste)
Desert / 28.04.2013

Ingrediente

Primul aluat: 40 gr faina de forta (manitoba) 40 gr lapte 25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata 1 lingurita miere Al doilea aluat: Primul aluat 100 gr faina de forta 130 gr lapte Al treilea aluat: Al doilea aluat 100 faina forta 20 gr unt 20 gr zahar Al patrulea aluat: Al treilea aluat 210 gr faina de forta 2 oua (120 gr) 80 gr unt 170 gr coaja de portocala confiata/caise deshidratate/stafide/ coaja lamaie/coaja portocala 120 gr zahar 1/2 lingurita rasa sare Glazura: 25 gr migdale 30 gr albus 75 gr zahar In plus: 10-15 samburi migdale zahar granulat zahar pudra

Mod de preparare

Primul aluat: Amestecam intr-un vas micut, drojdia dizolvata in lapte (daca folosim drojdie uscata o amestecam cu faina fara sa o dizolvam), faina si 1 lingurita de miere. Lasam aluatul la dospit 30 minute, intr-un loc caldut ferit de curenti de aer,Al doilea aluat: adaugam peste primul aluat, 100 grame faina si 130 gr lapte caldut si amestecam. Lasam aluatul la crescut pentru 45 minute,Al treilea aluat: mutam al doilea aluat in vasul robotului si adaugam peste el 20 gr zahar. Framantam la viteza a doua pana ce zaharul este perfect inglobat in aluat dupa care adugam treptat 100 gr faina. Din acest moment aluatul incepe sa devina destul de incapatanat si va trece prin diferite stadii in etapa urmatoare. Dupa ce faina este perfect incorporata, adaugam 20 gr unt la temperatura camerei si framantam pana la perfecta inglobare a untului in aluat (cca 10 minute). Dupa al treilea stadiu, aluatul trebuie sa inceapa sa aiba un aspect matasos,Cand obtinem aceasta consistenta, formam o biluta din aluat si o lasam la dospit pentru 60 minute, Al patrulea aluat: A patra etapa a retetei, cea mai grea si mai plina de neprevazut, dar extrem de frumoasa pentru iubitorii de aluat, necesita 45-50 minute de framantat. Adaugam peste al treilea aluat 120 gr zahar si framantam pana este perfect inglobat in aluat. Aluatul va deveni mai compact si putin mai dezordonat la inceput dar continuam sa framanatm pana ce zaharul se topeste si intra in aluat. Adaugam acum 210 gr faina de forta si framantam. Aluatul o sa para imposibil de framantat dar cu multa rabdare vom reusi sa inglobam toata faina in aluat. Adaugam cate un ou pe rand, pe al doilea il adaugam abia dupa ce primul este inglobat perfect. Dupa ce adaugam primul ou, vom avea nevoie de cca 20 minute pana ce acesta va fi absorbit de aluat. Adaugam al doilea ou si mai framantam cca 15 minute pana ce il inglobam pefect. Adaugam sarea si cele 80 de grame unt treptat si framantam pana ce obtinem un aluat perfect matasos si lucios ca cel din poza,Adaugam coaja confiata de portocala sau fructele deshidratate pe care le tinem inainte 20 minute in apa calduta amestecata cu esenta vanilie (eu am folosit stafide si caise deshidradate), coaja unei lamai si coaja unei portocale si mixam pentru inca 4-5 minute. Lasam aluatul la dospit pentru 2-3 ore, Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa usor infainata, il aplatizam cu palmele ai il impartim in doua parti, una mai mare si una mai mica. Partea mai mare o vom imparti in doua (pt corp) iar cea mica in patru (pt aripi). Forma pentru fiecare forma, cate un sul mai gros, bombat in mijloc si mai subtire la margini si il asezam in centrul formei iar din celelalte doua bucati obtinute din aluatul mic, formam doua suluri pe care le aseazam pe ambele parti ale sulului gros, Lasam colombele sa dospeasca inca 2 ore intr-un loc ferit de curent. Pentru glazura: mixam migdalele impeuna cu zaharul. dupa ce obtinem o pudra fina, adaugam albusul si mixam pana obtinem o pasta compacta cu care ungem fiecare colomba dupa ce a crescut. Intindem glazura cu mare grija, cu dosul unei lingurite deoarece este mai densa si trebuie atentie sa nu desumflam aluatul. Adaugam pe deasupra cativa samburi de migdale, granule de zahar si pudram zahar pudra.le coacem in cuptor preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute. Dupa primele 20 minute, cand colombele s-au rumenit frumos, le acoperim cu folie de aluminiu ca sa nu se arda glazura. le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si le savuram cu mare pofta. Nu stiu cat de relevanta e pufosenia si consistenta aparte in poza de mai jos, dar au fost atat de bune si pufoase incat a meritat pe deplin tot efortul si timpul de asteptare. .

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro