Ingrediente
250 g făină
150 g zahăr tos
3 gălbenuşuri
250 g unt premium natural Koliba
1 pachet praf de copt stins cu zeamă de lămâie
2,5 kg mere
200 g miez de nucă măcinat
2 linguri de stafide
2 pachete zahăr vanilat
50 ml rom/whiskey/coniac (40% alcool)
50 g fulgi migdale, topping de caramel (opţional)
Mod de preparare
Se amestecă făina cu untul la temperatura camerei, praful de copt şi zahărul, se adaugă gălbenuşurile de ou uşor bătute. Dacă aluatul este prea solid, putem adaugă un pic de lapte. Punem aluatul în folie alimentară 30 minute la păstrare în frigider. Merele curăţate de coajă se dau prin răzătoare, se încorporează în aluat, împreună cu nucile şi stafidele. Se toarnă compoziţia într-un vas de sticlă termorezistentă tapetat. Coaceţi până la 10 minute la 180 grade Celsius, apoi se reduce temperatura la 160 grade Celsius şi se coace încă aproximativ 35 minute. Se scoate pe un platou încălzit în prealabil. Se decorează cu topping de caramel şi fulgi de migdale.
Tips: În loc de topping şi fulgi de migdale, puteţi să flambaţi romul când serviţi! Flăcările dansante vor transforma prăjitură într-o surpriză deosebită pentru cei dragi!
Foto: Aflockinthecity.com