De ce nu ne putem opri uneori din mâncat: 8 motive surprinzătoare

Nutritie / 01.09.2014

Senzaţia de foame apare atunci când organismul a consumat toată energia obţinută din hrană, iar nivelurile glucozei şi insulinei din sânge încep să scadă, dar sunt o mulţime de factori, unii surprinzători, care pot influenţa declanşarea dorinţei de a mânca, scrie ziarul britanic Daily Mail, citat de Mediafax.

Apetitul este controlat prin intermediul unui hormon numit grelină, dar sunt o mulţime de lucruri care pot perturba acest proces de control al poftei de mâncare.

Un studiu al cercetătorilor de la Aberdeen University din Londra arată că celulele cerebrale responsabile cu controlul apetitului îşi încetinesc activitatea pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ceea ce duce, în cele din urmă la o creştere în greutate începând cu vârsta mijlocie. Acest lucru este explicat prin faptul că sentimentul de "sătul" se instalează mai greu, ceea ce îi face pe oameni să mănânce mai mult.


Există însă şi alţi factori care pot influenţa apetitul, relevă Daily Mail, citat de Mediafax.

Somnul insuficient

Un lucru relativ acceptat este acela că oamenii se simt mai înfometaţi când sunt obosiţi, dar acest efect este ceva mai complicat în cazul femeilor. Un studiu din 2011 al cercetătorilor americani de la Columbia University arată că persoanele care nu dorm destul mănâncă cu 300 de calorii mai mult pe zi, comparativ cu cele care se odihnesc cât au nevoie.

Acest lucru se întâmplă pentru că organismul produce mai multă grelină, atunci când oamenii nu dorm îndeajuns. Acelaşi studiu a arătat însă că, în cazul femeilor, senzaţia de foame în aceleaşi condiţii de somn puţin este mai accentuată decât în cazul bărbaţilor. Acest lucru duce la un aport caloric de până la patru ori mai mare decât în cazul bărbaţilor, relevă studiul amintit.


"Este posibil ca atunci când suntem treji, organismul să aibă nevoie de mai multă energie pentru a susţine starea de veghe şi din această cauză corpul are nevoie de hrană", spune profesorul Russell Foster, director al Sleep and Circadian Neuroscience Institute la Oxford University. "Pare că organismul cere carbohidraţi şi zaharuri, cum ar fi pâinea şi dulciurile, care sunt alimente a căror energie se eliberează rapid", mai spune Russell Foster.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro