5. Pâinea fără gluten este mai sănătoasă


Mit. Glutenul NU este nesănătos dacă este natural şi nu adăugat artificial.

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găseşte în cereale ( grâu, orz, secară etc). Dacă nu ai o boală specifică – denumită intoleranţă la gluten sau boala celiacă, nu este nici o problemă să consumi alimente naturale care conţin gluten. Însă, glutenul folosit artificial ca aditiv în industria alimentară poate să-ţi creeze probleme. Rolul său este acela de a ajuta la creşterea produselor de panificaţie - este ceea ce face aluatul elastic, pufos şi frumos crescut. Glutenul mai poate fi găsit şi în paste, bere, medicamente, pastă de dinţi, îngheţată, maioneză din comerţ, mezeluri.Sfat: NU trebuie să renunţi la gluten dacă NU ai intoleranţă la gluten diagnosticată de un medic gastroenterolog. Dar DA, dacă deseori te simţi fără energie, obosit(ă), ai frecvent probleme cu balonarea şi digestia, merită să renunţi la produsele procesate de patiserie şi cofetărie care sigur au adăugată o cantitate crescută de gluten în mod artificial.

6. Pâinea integrală previne diabetul


Adevăr. Pâinea integrală ajută la prevenţia diabetului.

Pâinea integrală este sănătate curată! Conţine de până la 2 ori mai multe vitamine, minerale şi fibre decât pâinea albă, ceea ce o face mai sănătoasă şi mai săţioasă. Fibrele din pâinea integrală ajută la scăderea indicelui glicemic al acesteia, te ajută să pierzi pe termen lung kilogramele nedorite în plus, şi astfel te protejează de apariţia diabetului zaharat, boala secolului nostru, strâns legată de apariţia diabetului.Sfat: Întrucât este o problemă şi de gust, nu numai de sănătate, pentru cei mai mulţi dintre noi este dificil să facem o schimbare radicală. Te sfătuiesc să cumperi pentru acasă sau pentru sandvişuri la serviciu/şcoală numai pâine făcută din făină integrală care poate fi cu seminţe pentru un gust mai bun.

  • nelu, sâmbătă, 19.09.2015 14:31
    Incomplet

    De ce nu precizeaza nimeni faptul urmator : pentru a obtine o paine neagra sau/si integrala bine crescuta toti producatorii adauga gluten care e toxic daca e consumat in cantitate mare. La fel este valabil pentru lipii si tot felul de produse de panificatie cu faina integrala. Cu cat o paine are are mai multa faina integrala cu atat are mai mult gluten artificial ( adica obtinut prin procese specifice) , altfel painea nu creste. De aceea pe eticheta la ingrediente unii scriu la sfarsit " Contine gluten si soia sau alte produse care sunt potential toxic in cantitate mare". La faina alba nu trebuie sa mai adaugi gluten sau oricum foarte putin pentru el exista in faina si painea va creste bine. Dar cum azi toti cautam paine bine crescuta si frumoasa iata ca producatorii produc dar cu ce pret pentru sanatate. Deci in concluzie painea neagra nu e asa de laudat. Daca facem noi acasa paine cu faina neagra sau integrala si faina aceea e obtinuta la o moara care face numai faina curata fara alti componenti, da, putem spune ca articolul e valabil .

  • Eu, vineri, 18.09.2015 14:21
    Hotarati-va! Scrieti despre paine neagra sau paine integrala?

    Scrieti despre paine neagra sau paine integrala? Este gresit daca se crede ca e acelasi lucru. In caz ca nu stiti este o foarte mare diferenta.Studiati inainte sa induceti in eroare!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro