O căsnicie nefericită îți afectează grav sănătatea, avertizează cercetătorii
Relațiile amoroase nefericite, presărate cu numeroase conflicte, au un impact negativ major asura sănătății, sunt de părere psihologii.
Oamenii de știință avertizează că o căsnicie în care apar numeroase certuri afectează la fel de mult sănătatea precum obiceiuri nocive așa cum sunt fumatul sau consumul de alcool.
Cercetătorii de la Universitățile Nevada și Michigan din Statele Unite au monitorizat 373 de cupluri heterosexuale pentru a investiga cum afectează conflictele frecvente sănătatea partenerilor. Aceștia au monitorizat modul în care soții discută în contradictoriu și au conflicte pe teme precum creșterea copiilor, bani, socri sau activități recreative.
"Am urmărit cuplurile căsătorite în primii 16 ani de căsătorie și am comparat sănătatea soților și soțiilor care au un număr mai mare de conflicte cu a celor care se confruntă cu mai puține conflicte", a declarat Rosie Shrout, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul, în cadrul conferinței International Association for Relationship Research care s-a desfășurat în Colorado, SUA.
Oamenii de știință au descoperit că certurile între soți afectează atât sănătatea soțiilor, cât și a soților, deși se pare că asupra acestora din urmă conflictele au un impact mai mare decât asupra femeilor. Cuplurile care au raportat mai puține conflicte au avut o sănătate mai bună la începutul relației, dar efectul protector al acestei înțelegeri s-a estompat după mulți ani de căsnicie.
Nivelul de sănătate al subiecților a fost calculat în urma răspunsurilor oferite de soți și soții cu privire la sănătatea lor. Aceștia au fost întrebați dacă starea de sănătate le-a afectat munca, dacă au fost suficient de sănătoși încât să facă lucrurile pe care și le-au dorit, dacă au probleme cu somnul, dacă se simt uneori nervoși sau anxioși sau dacă se confruntă cu dureri de cap.
Conflictele în cadrul relației pot duce la un răspuns negativ al organismului prin apariția inflamațiilor, schimbarea apetitului și creșterea nivelului de hormoni ai stresului, toate acestea având efecte negative asupra unor aspecte precum sănătatea inimii sau funcționarea sistemului imunitar, după cum au descoperit studiile anterioare.
De asemenea, cercetările au mai arătat că persoanele căsătorite trăiesc mai mult și duc vieți mai sănătoase comparativ cu cei care sunt divoțați, văduvi ori nu s-au căsătorit niciodată. "Au o stare psihologică mai bună, sunt mai puțin predispuși să se îmbolnăvească și se vindecă mai repede când sunt bolnavi", declară medicul Rosie Shrout, potrivit theguardian.com.
În contrast, rezultatele studiului recent ar putea pune la îndoială noțiunea că mariajul este întotdeauna un lucru bun când vine vorba de sănătate și starea de bine. "
Având o relație marcată de numeroase conflicte este foarte dăunător pentru sănătate, așa cum sunt unele comportamente precum fumatul sau consumul de alcool", au explicat cercetătorii.
"Nu gestul de a merge la altar sau de a semna certificatul de căsătorie este benefic pentru sănătate, ci ceea ce soții fac unul pentru celălalt de-a lungul anilor de căsnicie", mai spune specialistul.
Studiul a mai analizat numărul de conflicte în căsnicie și impactul pe care l-a avut individual asupra soților și soțiilor. Dacă pentru soții numărul motivelor de ceartă nu era corelat cu sănătatea, în cazul soților, starea de sănătate precară era asociată cu numărul motivelor de conflict.
"Conflictele pot fi în mod deosebit nocive pentru sănătate dacă partenerii sunt ostili sau defensivi în timpul certurilor sau dacă se ceartă pe aceeași temă la nesfârșit, fără să rezolve ceva", susțime Dr. Shrout.
Veronica Lamarche, profesor de psihologie socială la Universitatea din Essex, care nu a fost implicată în studiu, avertizează că aceste răspunsuri ale organismului față de conflictele dintr-o relație pot avea efecte negative pe termen lung.
"Cercetările au făcut legătura între conflictele din relații și diferite tipuri de răspunsuri psihologice, precum eliberarea crescută în organism a hormonilor stresului, modificări ale apetitului și funcționarea sistemului imunitar", a explicat specialistul.
"Nu înseamnă că o singură ceartă în cadrul relației îți va afecta iremediabil sănătatea, dar certurile frecvente de-a lungul anilor te vor afecta. De aceea este important să lucrați asupra comunicării eficiente, astfel încât să reduceți conflictele în relație", adaugă Lamarche.