Frumuseţe: Cum să-ţi îngrijeşti corect părul, în funcţie de vârstă
La fel ca şi pielea, părul tău are nevoie de îngrijire specială, în funcţie de vârsta ta. Fluctuaţiile hormonale care au loc de-a lungul vieţii, stresul şi schimbările majore prin care treci îţi afectează şi părul, de-a lungul anilor.
De aceea, trebuie să adaptezi rutina de îngrijire a părului în funcţie etapa vieţii în care te afli.Iată care sunt necesităţile părului tău, la fiecare vârstă:
La adolescenţă
Este cunoscut faptul că pubertatea are efecte serioase asupra pielii, în special din cauza fluctuaţiilor hormonale majore din această perioadă, dar e mai puţin ştiut faptul că şi părul are de suferit. Te poţi confrunta cu părul gras, din cauza excesului de sebum de la nivelul scalpului, dar poţi resimţi şi primele semne de degradare a firelor de păr.
Părul poate fi uscat şi casant, iar hidratarea este soluţia ideală pentru a preveni vârfurile despicate. Este necesară folosirea unei măşti intens hidratante de cel puţin două ori pe săptămână, dar fără a fi aplicată la rădăcini, pentru a evita îngrăşarea suplimentară a părului.
La 20 de ani
După vârsta de 20 de ani începe adesea "calvarul" părului nostru. Aceasta este vârsta la care ne dorim să experimentăm cât mai mult pentru a descoperi stilul care ne defineşte cu adevărat. Iar asta înseamnă vopsiri repetate, schimbarea radicală a culorii, folosirea aparatelor de styling nocive pentru păr, precum ondulator, placă sau perie rotativă.
De aceea, acum este necesar să investeşti într-o gamă foarte bună de îngrijire, dar şi în aparate de styling de foarte bună calitate, din gama celor cu înveliş ceramic sau generator de ioni.
La 30 de ani
De la vârsta de 30 de ani, părul tău începe să resimtă treptat schimbările hormonale prin care treci. Este direct afectat de fluctuaţiile hormonale, dar şi de eventualele schimbări majore prin care trece organismul tău, cum sunt sarcina şi naşterea.
Acum părul tău are nevoie mai mult ca niciodată de hrană din interior. Trebuie să consumi alimente bogate în nutrienţi, precum nuci, seminţe crude, peşte bogat în omega 3, dar şi multe legume şi fructe proaspete. În ceea ce priveşte îngrijirea, este necesar să acorzi o atenţie deosebită rădăcinilor. Masajul scalpului stimulează circulaţia sanguină, ceea ce ajută la oxigenarea rădăcinilor firelor de păr. Tăierea frecventă a vârfurilor te va ajuta să previi despicarea şi deteriorarea accelerată a părului.
La 40 de ani
Aceasta este perioada în care te poţi confrunta cu o subţiere a firului de păr. Părul tău poate părea mai rar şi mai puţin voluminos, iar totul pleacă de la nivelul scalpului. Trebuie să ascorzi o atenţie deosebită îngrijirii pielii capului, pentru ca rădăcinile părului tău să nu aibă de suferit.
Foloseşte măşti naturale care îţi hidratează şi îţi îngrijesc scalpul, precum masca cu gălbenuş de ou, pe care să o aplici cu 20 de minute înainte de a te spăla pe cap. De asemenea, acum este indicat să foloseşti produse de îngrijre şi styling ceva mai blânde. Alege vopsele de păr delicate, fără amoniac.
După 50 de ani
Atenţia asupra scalpului trebuie să rămână cosntantă şi după vârsta de 50 de ani. Este perioada în care te poţi confrunta cu primele semne de cădere a părului, de aceea, atenţia asupra scalpului trebuie sporită.
Acum este necesar să foloseşti suplimente alimentare pentru un păr sănătos şi măşti sau tratamente menite să stopeze căderea. Şi pentru că părul tău este mai fragil şi mai sensibil, este necesar să alegi o tunsoare şi un stil care să excludă folosirea intensă a aparatelor de styling, precum placa, ondulatorul sau peria rotativă. De asemenea, nu uita de regula nescrisă a stiliştilor: părul tău trebuie să fie mai scurt pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar culoarea este necesar să fie mai deschisă, pentru a masca trecerea anilor.