Sănătate. 10 sfaturi practice ca să scapi de picioarele umflate

Medicina generala / 05.09.2015

Senzația de greutate la nivelul gambelor, gleznele dureroase și inflamate, venele inestetice devin supărătoare mai cu seamă pe timpul verii

Aceste probleme sunt cauzate de o afecțiune numită insuficiență venoasă cronică. Există însă soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor.

1. Dietă în culorile curcubeului!


Acum este sezonul fructelor și legumelor bogate în antioxidanți. Profitați de beneficiile extraordinare ale acestor substanțe, printre care se află și protejarea sistemului venos. Care sunt cele mai bune surse de antioxidanți? Fructele și legumele colorate: cireșe, zmeură, caise, piersici, pepene, respectiv roșii, ardei, morcovi, sfeclă roșie.



2. Hidratare din abundență!


Pentru a favoriza drenajul țesuturilor, hidratarea este esențială. 1,5 litri de apă pe zi este cantitatea minimă recomandată. Pentru a fi siguri că ajungeți la această cantitate, beți apă dintr-o sticlă mică pe care să o păstrați în permanență pe birou sau în geantă.


3. Mișcare, mișcare, mișcare!


Vremea bună este un motiv în plus pentru a vă pune pantofii de sport și a porni în pas alert spre birou. Sau dacă preferați mersul pe bicicletă, este și mai bine, căci pedalatul stimulează contracția mușchilor de la nivelul gambei, ceea ce ajută la tonifierea peretelui venos. Ideal ar fi să completați aceste activități cu o ședință de înot pe săptămână.



4. Atenție în călătorii!


Vacanța de vară este momentul călătoriilor... Dacă zburați cu avionul sau aveți de parcurs distanțe lungi cu autocarul, evitați să rămâneți prea mult timp nemișcați. Ridicați-vă periodic pentru a face câțiva pași, iar când stați pe scaun trebuie să faceți mici mișcări de rotire, flexie-extensie.


5. La plajă cu măsură!


Expunerea la soare înseamnă un factor de risc pentru persoanele cu insuficiență venoasă cronică. Sub acțiunea razelor ultraviolete, venele se dilată, iar micile valve de la nivelul peretelui venos nu-și mai pot îndeplini funcția de clapetă. Rezultatul: sângele stagnează, gleznele se umflă și devin dureroase. Asta nu înseamnă că trebuie să vă privați de plajă, dar profitați mai ales pentru a înota și a merge prin apă. Iar ca regulă de bază: nu vă expuneți la soare între orele 11.00 și 16.00.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro