De ce nu poți să adormi când vrei și nici să te scoli când trebuie?
Lucrurile ar fi mult mai simple dacă ai putea să activezi și să dezactivezi nevoia de somn la fel cum controlezi telefonul mobil. Pentru multe persoane lucrurile funcționează foarte diferit de ceea ce își doresc și foarte rar pot adormi exact când vor.
Diferența între ceea ce speri și realitatea când te așezi pe pernă și încerci să adormi poate fi foarte mare, indiferent dacă este vorba despre cele câteva ore pe care ți-ai fi dorit să le adaugi la totalul de somn de săptămâna aceasta sau de avântul de a te scula plin de energie când auzi alarma. Potrivit unui tweet postat de Serena Williams, acest lucru se aplică inclusiv în rândul atleților. Indiferent dacă ești un star sau nu, problemele de odihnă îți pot afecta semnificativ nivelul de energie.
„Mulți dintre noi trebuie să ne adaptăm unui program de lucru solicitant, care nu este deloc în armonie cu ritmul organismului. Acest lucru poate contribui la gândirea în ceață, care face sculatul dimineața și mai dificil. Ești apatic și nu ai chef de nimic pentru că ai fost întrerupt dintr-un somn foarte plăcut. Este vorba despre ritmul circadian. Unii oameni au tendința să se culce și să se scoale mai devreme, în timp ce alții preferă orele mai târzii seara și dimineața. Diferențele sunt motivate la nivel genetic și stilul de odihnă poate fi foarte greu de schimbat”
, explică dr. Chris Winter, neurolog specializat în somnologie.
Potrivit specialiștilor, cei care preferă să stea treji mai târziu noaptea prezintă o mutație genetică, care le încetinește ritmul circadian, ceea ce înseamnă că mereu simt nevoia să recupereze față de restul persoanelor.
Dacă acționezi contrar propriului ritm circadian te vei simți și mai obosit, iar sculatul dimineața poate părea o pedeapsă. „Majoritatea persoanelor sunt obișnuite să se scoale, să vadă lumina, să mănânce și să interacționeze cu ceilalți, în cadrul unei rutine pe care și-au creat-o și la care corpul se adaptează”
, spune dr. Winter.
În cazul sportivilor este foarte probabil ca programul de dimineață să includă și antrenamente, iar acest ritm devine un reflex care se menține chiar și în zilele de pauză. De asemenea, există și un anumit tip de presiune legat de faptul că de fiecare dată când ai ocazia să dormi târziu ar trebui s-o faci.
„Dacă te străduiești prea tare să dormi vei obține exact lucrul opus. Spre deosebire de sport, somnul nu va apărea dacă te concentrezi asupra lui, ci acest gen de strategie te va ține treaz. Chiar dacă nu poți adormi, nu trebuie să echivalezi acest lucru cu un eșec. Folosește timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a te relaxa și a medita”
, sugerează dr. Winter.
Astfel, studiile realizate arată că suntem morocănoși și nu avem chef să plecăm devreme la serviciu sau spre un antrenament pentru că este mult mai devreme decât ora la care organismul s-ar trezi în mod natural. Cu toate acestea, din moment ce facem efortul de a ne trezi în majoritatea zilelor din săptămână corpul se va adapta acestei rutine și va fi foarte greu să ieși din ea și să dormi deodată mai mult în zilele libere.
Nu te stresa încercând să adormi cu orice preț dacă observi că ești deja obișnuit cu ritmul zilelor de lucru. Este mai important să apreciezi faptul că ai la dispoziție un interval suplimentar pentru a te relaxa, în loc să ai senzația că trebuie neapărat să-l petreci dormind.
Meditația te va ajuta și, după cum te poți pregăti pentru a nu te stresa în cazul unui eveniment care îți dă emoții, la fel și somnul trebuie să vină natural, fără să te agiți sau să te întrebi constant cât timp îți ia pentru a începe să visezi. Cu toții am putea dormi mai bine, dar nu depinde decât de noi să realizăm acest lucru. O parte esențială a strategiei este să nu asociem câteva nopți agitate sau cu puțin somn cu un eșec sau imposibilitatea de a ne odihni în orice situație.