Mod de preparare
Ceapă – una. Usturoi – doi căţei. Morcovi: unul, dar bun. Ţelină – o jumătate mare şi grea cât 150 de grame. Roşii? De unde proaspete, că-i iarnă? Folosim din conservă. Dar să fie din cele despieliţate şi pe etichetă fără cuvinte pe care nu le înţelegi.
Apă – un litru şi jumătate. De restu’, nişte frunze proaspete de busuioc, o pişcătură de sare şi una de piper şi cam atât. Pui la fiert toate celea, ami puţin roşiile. După 20 de minute, morcovii ar trebui să fie pătrunşi bine. Torni roşiile din conservă peste fiertura din oală, laşi să clocotească o dată, de două ori, iei oala de pe foc şi pui blenderul la lucru.
Zdrobeşti tot ce-i în oală, inclusiv mâna de frunze de busuioc pe care le-ai aruncat peste roşii, după ce ai luat oala de pe foc ori chiar înainte. Pentru că ai nevoie de crutoane, pui două felii de pâine în prăjitor ori într-o tigaie antiaderentă, le ţii acolo până se rumenesc pe ambele părţi (rumeneala poate fi oricît de multăm dup gustul tău, important e să nu arzi pâinea de tot, că nu s-au văzut crutoane din cărbune în supele cremă), le tai cucuţitul în pătrăţele mici ori mai măricele.
Presari apoi pătrăţelele peste supa-cremă din farfurie şi mănânci cu poftă bună şi cu cine ţi-e drag să stai la masă. Despre virtuţile supei de roşii nu trebuie să vă vorbesc eu. Ori ar trebui? Face bine la sănătate – acesta-i lucrul de care vreau să fiţi încredinţaţi. Face bine şi la siluetă, ca să nu mai spun că în forma pe care v-am prezentat-o, e şi prietenă bună cu postul, căci n-are în ea defel carne-lapte-brânză-ouă ori alte alimente prohibite.
Timp de preparare: 25 minute