Ce sunt proteinele complete și în ce alimente le găsești
Dacă îți plac semințele de chia sau quinoa, este posibil să știi deja ce sunt proteinele complete. Pe scurt, acestea conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru a construi și repara țesuturile proteice din organism.
Iată mai multe lucruri pe care ar trebui să le știi despre proteinele complete și în ce alimente le poți găsi!
Cum pot fi definite proteinele complete și în ce alimente le regăsești?
Alimentele de origine animală, cum ar fi ouăle, laptele, peștele și carnea, sunt proteine complete, în timp ce majoritatea alimentelor din plante conțin proteine incomplete, ceea ce înseamnă că anumiți aminoacizi lipsesc.
Unii oameni cred că, pentru a folosi proteinele vegetale în mod eficient, trebuie să consumi și proteine complementare. Orezul și fasolea reprezintă un bun exemplu de proteine complementare, deoarece aminoacizii care lipsesc din fasole se regăsesc în orez și invers.
Cu toate acestea, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, termenii de proteine complete și incomplete sunt înșelători. Dacă o persoană consumă suficiente calorii într-o dietă sănătoasă și variată, chiar dacă aceste calorii provin exclusiv din alimente pe bază de plante, ar trebui să obțină o cantitate adecvată de aminoacizi esențiali într-o perioadă de 24 de ore. Ficatul tău te ajută să depozitezi diferiți aminoacizi esențiali pe parcursul unei zile, cu scopul de a-i utiliza ulterior. Cu alte cuvinte, nu trebuie să îți faci griji cu privire la consumul simultan de alimente complementare, cât timp consumi o varietate de alimente hrănitoare.
Deci nu trebuie să mănânci quinoa sau chia la fiecare masă sau să memorezi liste de alimente complementare. Dar dacă ești vegan sau ai o dietă bazată în special pe plante, pentru a-ți satisface nevoile de proteine până la sfârșitul zilei, este important să consumi calorii calitative dintr-un amestec de alimente. Iată câteva exemple de gustări care te pot ajuta să consumi un spectru variat de nutrienți și aminoacizi de care are nevoie organismul tău!
1. Adaugă legume, cum ar fi dovlecel sau kale, și fructe alături de fulgi de ovăz, bol pe care îl poți decora generos cu nuci sau semințe.
2. Presară nuci pecan în supa de linte sau de legume.
3. Gătește legumele la cuptor cu tahini sau servește-le cu pesto făcut din ulei de măsline, ierburi și nuci.
4. Adaugă fasole neagră și orez sălbatic la salatele de vară.
Adu-ți aminte că nu e nevoie să mănânci proteine animale la fiecare masă pentru a beneficia de o dietă bogată în aminoacizi.